کمیک مارتین لوتر کینگ در چهار فصل و با تصاویر رنگی، بخشهای تأثیر گذار از زندگی این مرد بزرگ، اهداف و مسیرش تا لحظه مرگ را روایت میکند. فصل اول به دوران کودکی و نوجوانی و جدایی نژادی موجود در سطح جامعه، فصل دوم و سوم به نحوه راهاندازی جنبشها و دغدغهها، و فصل آخر به مرگ او میپردازد.
کمیک برای آشنایی ابتدایی و کوتاه تهیه شده است. شخصّیتپردازی کمرنگ است و تنها با تصاویر و کلمات ساده، خطی و کوتاه زندگی مارتین لوتر کینگ را شرح میدهد. کمیک میتواند آشنایی اولیه و همچنین بستری برای کنجکاوی بیشتر در این مورد باشد.
جنبه تاریخی اثر، تفکر و فلسفهای که پشت آن است میتواند راهنما و آموزنده باشد. جنبش سیاه پوستان و مبارزه با تبعیض نژادی همچنان ادامه دارد. این شروع یک بازنگری چالش برانگیز برای ذهنهای طبقهبندی شدهی انسانها و تغییر در دیدگاههای نژادپرستانه است هرچند این کمیک وارد مسائل جدی و اهمیّت جنبش، درگیریها و چگونگی الهام از تفکر گاندی و تظاهرات صلحآمیز در هند نشده است. همه این مسائل در سطح میماند بنابراین همانطور که پیشتر گفتم، این کتاب میتواند مقدمهای برای شناخت مارتن کینگ و دنبال کردن جنبش مدنی سیاهپوستان باشد.
کمیک با وجود سادگی، دورنمای سادهای از زندگی مارتین لوتر کینگ میدهد و تقریباً میتوان گفت که از مسائل مطرح شده، چیزی را ناتمام باقی نگذاشته است.

داستان مارتین لوتر کینگ رهبر سیاه پوستان
مارتین لوتر کینگ، به عنوان یک رهبر و فرد تأثیرگذار، و همچنین به عنوان شخصی که دیدگاه انتقادی به ظلم عادی موجود در زمانه و سرزمینش داشته، میتواند الهامبخش باشد. مسئله کینگ و آنچه این کمیک بیان کرده است، مسئلهای است که همچنان موضوعیت دارد بنابراین آشنایی نوجوانان با این شخصّیت و دغدغههایش برای جامعه آینده جهانی اهمیّت دارد. جنبه جهانیای که این جنبش دارد، ضرورت ترجمه کتابهایی که به آن میپردازد را نشان میدهد.
چنین داستانهایی قدرت فرد و نتیجه بخشی تفکر درست، دیدگاه انتقادی، دغدغهمندی، پیگیری و تلاش را نشان میدهد. ما بهخوبی میتوانیم تأثیر یک نفر در تاریخ و زندگی میلیونها انسان را دنبال کنیم. آنچه مارتین کینگ تجربه میکند، مسئلهی نویی نبوده و بیشتر سیاهپوستان از آن رنجیده بودند اما او کسی است که از جرقههای کوچک برای نجات همنوعانش نگذشت و تا جایی که فرصت یافت، برای دستیابی به آزادی، مبارزه کرد.
عملکرد شجاعانه و تغییر ساختارها همیشه با هزینههای زیادی همراه بوده است. آشنایی با چنین انسانهایی و نحوه رویارویی و انتخابهایشان، نکتهی دیگریست که چنین کتابهایی میتوانند به ما نشان دهند.
کمیکی خبری نه داستانی
جنبه داستانی کمیک کم است؛ زبان و لحن موجود در کتاب بیشتر جنبه خبری دارد. راوی نگاه از بالا به پایین دارد که نشانگر تسلط نویسنده بر زندگی مارتین کینگ و داستانی است که میخواهد نقل کند. همه جریانات در گذشته رخ داده است و مخاطب از دور، بخشهایی از زندگیای که بر او گذشته را میبیند. سرعت پیشرفت روایت تند و گذراست. بخشهای مهمی که میتوانستند به آن بیشتر بپردازند، خلاصه نقل شدهاند.

شخصّیتپردازیهای محدود مارتین لوتر کینگ
شخصّیتپردازی محدود است. مخاطب شخصّیتها را از دور میبیند و شناخت واقعی و ملموسی از آنها نخواهد داشت. اسمهای واقعی و شخصّیتهای تأثیرگذار تاریخی، در نقطهای دور از مخاطب قرار میگیرند؛ ما فقط شاهد دورنمایی از زندگی خصوصی و مسائلی که با آن درگیر بودند، هستیم. مارتین لوتر کینگ، به نسبت بقیه شخصّیتهای موجود در کتاب بیشتر پرداخته شده است اما شخصّیت او نیز در حد معارفه و در سطح میماند.

هماهنگی متن و تصویر
تصاویر و متن کامل کنندۀ یکدیگر هستند. متن نقش پررنگتری در انتقال قصه دارد. برای انتقال مفهوم در تصاویر از سایه و نور استفاده شده است. پالت رنگی محدود میباشد؛ بهرهوری از رنگها آگاهانه و هنرمندانه نیست. جنبه هنری کمیک، بهطور کل کم است. ماجراها و سرعت پیشرفت وقایع تند، فضاسازی محدود، تصاویر و رنگها سرگرمی چندانی تولید نمیکنند. قاببندیها ابتدایی، گاهی شلوغ و نامناسب است. توالی و ارتباط ابرهای گفت و گو، شکل و رنگ آنها نیز چندان دلنشین و مناسب به نظر نمیرسند.
0 نظر ثبت شده