کیمیاگر تمام فلزی یک مانگای شونن، فانتزی و اکشن نوشته هیرومو آراکاوا است. این مجموعه مشهورترین و طولانیترین اثر آراکاوا بود که نخستین بار در سال 2001 توسط اسکویر انیکس منتشر شد. انتشار این مجموعه با 26 جلد و 108 فصل در سال 2010 پایان یافت.
قانون مبادله برابر کیمیاگر تمام فلزی در مانگا Fullmetal Alchemist
محتوای اصلیای که در داستان مرتباً تکرار میشود، همان قانون مبادله برابر (Law of Equivalent Exchange) است. در واقع این داستان بر همان عبارت معروف (هر چیزی بهایی دارد) اشاره میکند. اینکه هیچ چیز به سادگی به دست نمیآید و هر عملی تبعاتی دارد.
ما در این داستان انسانهای مختلفی را میبینم که تحت شرایط مختلف راههای مختلفی را برمیگزینند. طمع، کینه، خشم، ترس و خودخواهی باعث میشود هر کدام از شخصیّتها در راههایی قرار بگیرند که به دیگران حتّی عزیزانش آسیب بزنند. علاوه بر آن این مانگا به خرافهپرستی و ظلم و تسلط قوی بر ضعیف میپردازد.
شخصیّتهایی که معصوم نیستن
شخصیّتهایی که به عنوان دوست در داستان هستند، افراد معصومی نیستند. آنها کسانی هستند که با اراده خود در گذشته جنایاتی را مرتکب شدهاند و اکنون در صدد جبران آن هستند و تلاش دارند از فاجعههای مشابه جلوگیری کنند. ما در واقع میبینیم همیشه فرصت برگشت و جبران اشتباه هست. داستان هم به محبّت و بخشش اشاره میشود هم اینکه به جای کینه میتوان از بخشش استفاده کرد و اینگونه جهان را محل بهتری کرد.
برادران الریک در تمام داستان بر خلاف شخصیّتهای دیگر هستند و علیرغم موقعیّتهای مختلفی که در آن قرار میگیرند هرگز انسانیّت را کنار نمیگذارند. آنها برای دستیابی به هدفشان به دنبال راههای دیگر میگردند و با وجود تمام سختیها هرگز تسلیم نمیشوند. نویسنده سعید دارد این پیام رابه خوانندههایش القا میکندکه هرگز تسلیم نشوید و تحت هیچ شرایطی انسانیّت را زیر پا نگذارید.

کیمیاگرانی به دنبال زندگی
داستان کیمیاگر تمام فلزی، ایدهای نو دارد. این داستان در سال 2001 منتشر شد؛ با وجود آنکه انتشار این مانگا با عناوین محبوب و پرطرفداری همچون وان پیس (one piece)، ناروتو (naruto) و بلیِچ (bleach) همراه بود. داستان و طرّاحی این مانگا به قدری قوی بود که توان رقابت با این عناوین محبوب را داشت و جای خود را در صدر بهترین مانگاها، در کنار این آثار حفظ کرد.
با اینکه نویسنده این داستان شونِن، یک زن است امّا مانگا در اکشن، هیجان و ترس هیچ نقصی ندارد. داستان به قدری قوی است که علاوه بر ساخت انیمه یک رمان، چند انیمیشن، یک فیلم سینمایی و چندین عنوان بازی ویدئویی از داستان این مانگا ساخته شده است و با گذشت سالها و ورود عناوین محبوب دیگر کیمیاگر تمام فلزی هنوز هم جایگاه خود را حفظ کرده است.
داستانی خالی از جادو
ما در این داستان با جادو کاری نداریم؛ بلکه آنچه شخصیّت اصلی از آن استفاده میکند. در واقع علم (کیمیاگری) است، به همین دلیل نویسنده به شیمی و کیمیاگری توجه داشته و از نماد آنها در داستان استفاده کرده است. داستان این مانگا آغازی قوی دارد و در همان فصلهای اوّل خواننده را به خود جذب میکند.
داستان کیمیاگر تمام فلزی با وجود خشونتها و تِم تاریکی که دارد همچنان جذاب است. پیوند برداری قوی این دو برادر و اعتمادی که به یکدیگر دارند باعث شده یک زوج قوی و دوستداشتنی را تشکیل دهند؛ طوری که دنبال کردن ماجراهای این دو برادر برای خواننده جالب باشد. ریتم داستان در این مانگا متعادل است امّا پایان داستان شاید قدری شتابزده به نظر بیاید. داستان همواره هیجانانگیز است و نویسنده تقریباً تا پایان داستان اطلاعات را فاش نمیکند و خواننده را غافلگیر میکند.
اشکالات داستان کیمیاگر تمام فلزی
نویسنده تلاش کرده داستان را گسترش دهد تا هم داستان تنها مربوط به دو برادر نباشد و هم بر راز و رمز آن هم بیفزاید که تا حدودی موفق بوده امّا متأسفانه اشکالاتی هم پدید آورده است:
اوّل آنکه، یا به علّت برخی حوادث پرداخته نمیشود و یا علّت حوادث منطقی و یا قانعکننده نیست.
مورد دوّم آنکه نویسنده تلاش کرده تا دنیای داستان مانند دنیای واقعی از نژادها و باورهای مختلفی ساخته شده باشد؛ بنابراین شخصیّتها و سرزمینهایی را به داستان اضافه میکند که هر کدام از این شخصیّتها نقشی برای ایفا کردن دارند، امّا این سرزمین و شخصیّتهای وارد شده به داستان گویی با داستان بیگانه هستند.
علاوه بر شخصیّتهای اضافه شده باعث شدهاند تا نقش بسیاری شخصیّتهای جالب داستان کمرنگ شود و آنها به کنار رانده شوند.
ایدهای قابل قبول
اگر بخواهیم کلی بنگریم، این مانگا بسیار جالب است. ایده و داستانی نظیر آن را شاید کمتر بتوان پیدا کرد، همانطور که گفته شد، شروع داستان بسیار قوی بود امّا تقریباً در اواخر مانگا، داستان به قدری افت میکند. با توجه به نظرات، نویسنده موفق شد تا پایانی قابلقبول برای این مانگا بنویسد امّا میتوان حس کرد که داستان این مانگا پتانسیل زیادی داشته و آنطور که باید از آن استفاده نشده است.

داستان برادران الریک
شخصیّتهای اصلی این داستان ادوارد و آلِفونز الریک هستند. ادوارد شخصیّتی باهوش است و با آنکه زود عصبانی میشود، باملاحظه و مهربان است. آلِفونز نیز باهوش و بااستعداد است امّا احساساتیتر از برادر بزرگترش است و گاهی تصمیمات احساسی میگیرد.
دو برادر از روحیه قویای برخوردارند و با آنکه سن کمی دارند، مجبورند مانند بزرگترها عمل کنند با این وجود روح پاک و معصومیتشان باعث میشود به دنبال راههای مصالحهآمیزتر بگردند. از آنجاییکه دو برادر تنها یکدیگر را دارند، بسیار به هم وابستهاند و تلاش میکنند تا دیگری را نجات دهند و سلامت و زندگی دیگری را بر خود مقدم میدانند.
شخصیّت اصلی زن داستان وِندی است که با وجود سن کم، مهارت زیادی در مکانیک دارد، او شخصیّتی پرانرژی و مهربان در عین حال جدی و سختگیر است. شخصیّت وِندی در ابتدا داستان کمرنگ است و در طول داستان بیشتر به آن پرداخته میشود.
داستانی پسرانه از نویسندهای خانم
علیرغم آنکه نویسنده این مانگا زن هست، به خوبی توانسته شخصیّت دو پسر نوجوان را به تصویر بکشد. در کل، شخصیّتپردازی این داستان به خوبی انجام گرفته است و بیشتر شخصیّتهای داستان جالب و دوستداشتنی هستند.
تنها اشکالی که میتوان از شخصیّتهای داستان و شخصیّتپردازی داستان گرفت، حضور ناگهانی شخصیّتهای جدید در داستان است که وارد سیر اصلی داستان میشوند امّا توضیح زیادی درباره آنها داده نمیشود. بدین ترتیب شخصیّتپردازی این شخصیّتهای جدید ضعیف است و مانند شخصیّتهای قبلی، شخصیّتپردازی قوی و جالبی ندارند.

اثری پر از نژادها و فرهنگهای مختلف
طرّاحی این مانگا بسیار با دقّت و زیباست. حالت چهرهها و تمامی جزئیات از جمله واکنشهای شخصیّتهای دیگر داستان همگی کاملاً مشخص است. مبارزات داستان، زیبا و واضح ترسیم شده است و از آنجایی که این مبارزات حجم زیادی از داستان را دربرمیگیرد، مانگا، روان و بدون ابهام پیش میرود که این استعداد بالا در طرّاحی و دقّت مانگاکار را میرساند.
از آنجاییکه این مانگا به کیمیاگری میپردازد، طرّاحی نمادهای کیمیاگری در مانگا به چشم میخورد. در این داستان سعی شده است از نژادها و فرهنگهای مختلف استفاده شود، بنابراین مانگاکار تلاش کرده است تا شخصیّتهایی با خصوصیات چهره مختلف ترسیم کند و لباسها، سرزمینها، خانههایی متفاوت و انواع مختلف سلاحها و زرهها (هم در سبک شرقی و هم در سبک غربی) طرّاحی کند.
در طرّاحی این مانگا فضای تاریک (Dark) به خوبی نمایش داده شده است. طرّاحی برخی موجودات و شخصیّتها به قدری دقیق و خوفناک است که حس ترس را به مخاطب القا میکند.
0 نظر ثبت شده