انیمیشن در ایالات متحده آمریکا در 7 نوامبر 2014 اکران شد. شش ابرقهرمان به بالاترین درآمدزایی فیلم انیمیشن در سال 2014 تبدیل شد. یک مجموعه تلویزیونی با همین نام که داستان فیلم را ادامه میدهد نیز از سال 2017 از کانال دیزنی پخش شد.

اولین همکاری مارول و دیزنی
پس از انیمیشن شگفت انگیزان، شش ابرقهرمان اولین همکاری مارول و دیزنی است. داستان اصلی فیلم اقتباسی از کمیک مارول است. کارگردان این اثر اظهار داشته که فقط از این عنوان «شش ابر قهرمان» خوشش آمد و قبلا هرگز آن را نخوانده است. البته دیزنی به هیچ وجه قصد این را نداشته که این انیمیشن را کپی از اثار مارول بسازد.
تیم سازنده شش ابرقهرمان هم سریعاً تصمیم گرفتند که این فیلم را در جهان سینمایی مارول قرار ندهد. اسم شهر سانفرانسوکیو ترکیبی از سانفرانسیسکو و توکیو است که یکی از دلایل انتخاب شهر سانفرانسیسکو این بوده است که قبلا داستانی از مارول در این شهر اتفاق نیوفتاده است. به طور کلی اگر بخواهیم بدانیم که چرا سازندگان از شهر توکیو و سانفرانسیسکو استفاده کردند درمییابیم که شهر توکیو نمایندهی شرق و نماد تکنولوژی، و سانفرانسیسکو نمایندهی غرب و نماد سرمایه است. در واقع فیلم آینده را تلفیقی از این دو دانسته است.
دکتر کالاهان در داستان به نوعی نمایندهی تکنولوژی (شرق) و دکتر کری نماینده سرمایهگذار(غرب) است. در ابتدای انیمیشن درست است که هیرو به سمت توسعه اختراع خود، یعنی دکتر کالاهان میرود ولی در انتها کسی که پیروز این میدان است دکتر کری است. این روایت برای داستان، بیشتر از آنکه تلفیق شرق و غرب را نشان دهد نمایانگر نفوذ غرب است.
یکی از نکات دیگر مهم این انیمیشن، مرگ تاداشی است. معمولا سازندگان انیمیشن از کشتن کاراکترها، به خصوص شخصیتهای مثبت که رابطهی نزدیکی با کاراکتر اصلی دارند جلوگیری میکنند. زیرا این امر ممکن است باعث تلخ شدن مزاج بیننده شود. به ویژه فیلمهایی که رده بندی سنی پایینی دارند و اکثر مخاطبان کودکان ونوجوانان هستند.
مرگ در آثار دیزنی
شش ابرقهرمان با اینکه شخصیت محبوبی را از فیلم حذف کرد، با این حال توانست جریان فیلم را به خوبی حفظ کند و بعد از چند دقیقه به سراغ داستان اصلی برود. این روشی است که استدیوهایی مانند پیکسارو دیزنی برای مرگ کاراکترها دنبال میکنند.
همزمان علاوه براینکه از سوگواری برای شخصیت کم نمیگذارند، به اصطلاح مانع از به گریه افتادن مخاطب میشوند. این کار دقیقا بر خلاف تولید کنندگان ژاپنی است که چه در مرگ یک کاراکتر و چه در اتفاقات اساسی و مهم دیگر فیلم، در تلاش برای به گریه انداختن و یا به طور دقیقتر بازی با احساسات مخاطب هستند.
دقایق آخر فیلم و بعد از تیتراژ پایانی ما فرد را میبینیم که به صورت تصادفی اتاقی مخفی را که پر از لباس ابر قهرمانی است کشف میکند. در همین لحظه پدر فرد وارد اتاق میشود و صحبتی با پدرش میکند که نشان دهنده اشتراکات پدر و پسر است. صدای پدر فرد با صداپیشگی استن لی انجام شده است. ولی اضافه کردن این بخش به فیلم نه در سریال موثر بوده و نه بعد از گذشت حدود هفت سال خبری از سری دوم این انیمیشن است.

فیلمنامهای قابل پیشبینی
فیلمنامه شش ابر قهرمان با اینکه سیر داستانی خوبی داشته است اما قابل پیش بینی بوده و پایان بندی دور از ذهنی نداشتنه است. جالب است که این انیمیشن در زمان حال رقم نخورده و خواسته تصویری از آینده را به نمایش بگذارذ. این امر باعث شده که سطح علمی بالای جهان شش ابرقهرمان برای بیننده قابل توجیه باشد.
آتش سوزی در جشنواره دانشگاه نیز از اتفاقاتی است که ذهن را درگیر میکند. هنگامی که مخاطب از شوک مردن تاداشی خارج میشود، مقصر این اتفاق را دکترکری پیش بینی میکند که این آتش سوزی را برای دزدین ریز رباتهای هیرو ایجاد کرده است. در صورتی که حتی با حدس زدن این موضوع که تمام نقشهها زیر سر دکتر کالاهان است، بازهم دلایلی منطقی برای حادثه پیدا نمیشود و از مرکز پر امکاناتی در آینده و در شهری پیشرفته، به دور است که به راحتی اسیر چنین حادثه عظیمی شود و کاری که میتوانست باعث دور شدن افکار عموم از دکتر کالاهان و طبیعیتر شدن واقعه شود، بالا بردن تعداد قربانیان بود. خوب فکر کنید! آتش سوزی عظیم و ناگهانی که تنها دو قربانی داشته. برادر شخصیت اصلی و شخصیت منفی داستان!
نقطه اوج داستان
اگر در نهایت آتش سوزی نقشه کالاهان نشان داده میشد، از آن جایی که کالاهان ذاتاً انسان بدی نبود و فقط انتقام چشمان را کور کرده بود، اینکه از سالم بردن تمام افراد مطمئن شده باشد و تنها تاداشی به خاطر کار غیر منتظرهاش در دام آتش افتاده باشد، دور از انتظار نبود. قصه نقاط مبهم دیگری هم مانند دلیل مرگ پدر و مادر هیرو داشت. به دلیل اینکه هردوی آنها در سن سه سالگی هیرو در گذشتند، گمان میرود در حادثهای مثل تصادف رانندگی کشته شده باشند، ولی داستان اشارهای به این موضوع ندارد و میتوان گفت توجه بیمورد به این دلایل هم میتوانست باعث خارج شدن و یا به انحراف رفتن داستان اصلی شود.
نقطه اوج اول داستان، تلاش برای قبول شدن در دانشگاه است که با مرگ تاداشی با شیب تندی نزول پیدا میکند. نقطه اوج دوم داستان صحنه درگیری هیرو و کالاهان است. یکی از سکانسهایی که به خوبی پرداخت شده بود و احساس را به بهترین شکل منتقل میکرد. با حرفهای کالاهان خشم به هیرو چیره میشود و تنها خواستهاش نابودی کالاهان است. تصمیمی که بیمکس و حتی دوستان هیرو حاضر به اجرای آن نیستند. فرار و تقلای کالاهان برای زنده ماندن، همراه با موسیقی متن بینظیر و به جا، صحنه زیبایی را برای تماشاگران خلق میکند.
تاداشی همین جاست
بعد از این سکانس هیرو دوستانش را ترک میکند و مشغول تعمیر بیمکس برای برگشتن و گرفتن انتقام از کالاهان میشود. از اینجا به بعد تاداشی و یادگارش برای هیرو(بیمکس) باعث میشوند که هیرو به خودش بیاید. حرف بیمکس هم که مدعی بود«تاداشی همین جاست» هم جامع واقعیت میپوشد.بیمکس ویدیوهایی را که از قبل در حافظه خودش داشته را به نمایش میگذارد. هیرو و دوستانش برای گرفتن کالاهان و نجات کری باز میگردند و وقتی که بیمکس متوجه میشود که دختر کالاهان هنوز زنده است با هیرو به داخل پورتال میروند تا بیرون بکشند.
یکی از لحظات احساسی دیگر در فیلم درست در همین صحنه رقم میخورد. آسیب دیدن تجهیزات باعث میشود بیمکس خود را فدای هیرو کند. از دست دادن ربات تاداشی بعد از مرگش، درست زمانی که هیرو به شدت به آن وابسته شده بسیار دردناک است. ولی این غم مدت طولانی دوام نمیآورد و هیرو کارت حافظهی بیمکس را پیدا میکند. مرگ بیمکس برخلاف تاداشی میتوانست بیننده را بیش از همه کلافه کند و از حد خودش بیشتر شود. خوشبختانه سازندگان فیلم تعادل را به خوبی حفظ کردند و باعث لذت بردن ما از این فیلم شدند.

بیمیکس ربات محبوب دیزنی
کارگردان اثر دان هال در تلاش بوده که طراحی بیمکس شبیه به هیچ یک از روباتهایی که تا کنون دیده شده بود، نباشد و به طراحی جدید و اصیلی برسند. رباتهای گوناگون زیادی تا کنون در دنیای دیزنی خلق شده بودند که از نمونه بارز آنها میتوان به انیمیشن والی اشاره کرد. بنابراین ایجاد چنین طرحی به هیچ وجه ساده نبوده است. محققان که بر روی شخصیت بیمکس کار میکردند برای گرفتن ایدههای الهام بخش از موسسه رباتیک در دانشگاه کارنگی ملون بازدید کردهاند. از منبع دیگر الهام سازندگان میتوان به فیلمهای هایائو میازاکی اشاره کرد.
بیمکس طبق گفته خودش در فیلم با ویژگیهای بغل شوندگی و تهدیدآمیز نبودن ایجاد شده که این ویژگی بارها و بارها در فیلم نمایان شده. زره بیمکس یکی از طرحهایی بوده که باید علاوه بر اینکه احساس قدرت به او میداد، چهرهی معصوم او را نیز زیر آن نقاب ترسناک حفظ میکرد. صورت بیمکس هم از یک زنگ سوزو که در معبد شینتو استفاده میشد الهام گرفته شده است.
دوستان ابرقهرمان
قدرتهای گوگو، لیمو عسلی، واسابی و فرد از همان ابتدا نشان داده شدهاند. هر کدام در آزمایشگاه بر روی پروژهای کار میکردند که قدرت ابرقهرمانشان را شامل میشد. حتی فرد که عضو باهوشی در گروه نبود، در آن صحنه لباسی شبیه به لباس ابرقهرمانی بر تن داشت.
هیرو و کالاهان از لحاظ شخصیت شباهت جالبی با یکدیگر داشتند. هر دوی آنها نابغههایی بودند که برای انتقام دست به هرکاری میزدند. تفاوت کاراکتر خوب و بد جایی مشخص میشد که هیرو با کمک دوستانش فهمید انتقام چیزی را درست نمیکند و خواسته برادرش هم چنین چیزی نیست، ولی کالاهان نتوانست با این موضوع به درستی روبرو شود و حرفی را که هیرو به او یادآوری کرد «انتقام از کری باعث زنده شدن دخترت نمیشود» گوش نکرد.
کالاهان در دست شخصیتهای بدی قرار میگیرد که ذات پلیدی ندارند و صرفاً به دلیل انتخاب اشتباه و یا شرایط سختی که در آن قرار دارند دست به اعمال اشتباهی میزنند. در تمام فیلم کالاهان و نه تنها باعث مرگ تاداشی، بلکه باعث مرگ هیچ شخصی نشد و فقط نتوانست جای خالی دخترش را در قلبش پر کند. همین اتفاق باعث شد که بخشی از سرمایهی کری را نابود کند.

خلق شهری کامل
دیزنی برای ساخت انیمیشن شش ابرقهرمان برنامه تازه تولید میکند. شهر جدید سانفرانسوکیو شامل 83000 ساختمان و 100000 وسیله نقلیه، 250000 درخت و 700 شخصیت متفاوت از هم ساخته شده که هر کدام توسط نرم افزارهای گوناگون به وجود آمدهاند. ترکیب شهر سانفرانسیسکو و توکیو نیز به خوبی اجرا شده. احاطه شدن توسط آب و پل نشانههای شهر سانفرانسیسکو، و پاگودا و درختهای ساکورایی نشانههای بارز توکیو هستند. تابلوهای سطح شهر هم به زبان ژاپنی نوشته شدهاند.
شش ابرقهرمان به صورت سه بعدی کار شده است ولی مجموعه سریال این انیمیشن به شکل دو بعدی پخش میشود. ممکن بود اگر این فیلم در سالها اخیر ساخته میشد، ما شاهد کیفیت بهتری باشیم. ولی نسبت به زمان اکران شش ابر قهرمان، مانند تمام کارهای دیزنی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین انیمیشن در انیمیت، استوری برد و… به خوبی عمل کرده است.
0 نظر ثبت شده