این روزها که به تعطیلات عید نزدیک و نزدیکتر میشویم، دغدغههایمان جدا از خانه تکانی و نرفتن به تعطیلات و ندیدن اقوام چیز دیگری هم هست. دغدغهای به نام عیدی دادن آن هم کتاب کودک به بچههای کوچکتر که مدتها در خانه ماندهاند و تفریحات جذابی ندارند.
دنیای کودکان ایرانی این روزها پر شده از تفریحاتی مثل سروکله زدن با تبلت و بازیهای کامپیوتری که برایشان فایده چندانی ندارد. پس بهتر است برای اینکه خلاقیت را در کودکان نکشیم، تبلتها را از آنها بگیریم و لوحهای کاغذی را به دست آنها بدهیم تا دروازههای شگفت انگیزی را در ذهن کودکانمان باز کنیم. دروازهای که با باز کردن هر کتاب دنیای خارقالعادهای را پیش چشمان آنها قرار میدهد.
صد البته اگر کتابهایی که تالیف نویسندگانی هستند که با فرهنگ و تفکر ایرانی آشنایی دارند جزو این هدایا باشند که چه بهتر. کتابهایی که امسال توانستند به مرحله دوم کتاب سال راه پیدا کنند، کتابهایی که میتوانند هدیه خوبی برای دادن عیدی به کودکان دلبندمان باشند.
کتاب کودک “تابستان من با خرس سیاه و شعر نو” در صف راه یافتهها به مرحله دوم کتاب سال است. کتاب نوشته خانم مهسا تکاپومنش بقایی بوده که در انتشارات فنی ایران (کتابهای نردبان) به چاپ رسیده است. این کتاب برای بچههای چهارم تا نهم میتواند کتاب مناسبی باشد.
کتاب، داستان پسری با فرهنگ و دنیایی متفاوت را روایت میکند که مجبور است تابستان را به خانه عمهاش در رودان (شهری در استان هرمزگان) برود. شب اول تعطیلاتش وقتی توله خرسی بلوچی را در مرغدانی میبیند تصمیم میگیرد تا او را با اتکا به علم و دانش خود نجات دهد. اما غافل از اینکه آدمهای سودجو برای او چه نقشهای کشیدهاند.
کتاب کودک “برادر مزاحم من” اثر دیگری است که در لیست انتخابهای داوران کتاب سال قرار دارد. کتاب برادر مزاحم من نوشته بابک صابری و تصویر پردازی مهسا هدایتی است که داستان مکتوب و تصویری را به مخاطب ارائه میدهد. این مدل ارائه باعث درک بهتر و بیشتر مباحث مطرح شده در کودکان میشود. کتاب برادر مزاحم من توسط انتشارات فاطمی (کتاب طوطی) منتشر شده است.
برادر مزاحم من به رابطه دو برادر، از نگاه برادر کوچکتر که به زندگی در کنار برادری آزاردهنده نگاه میکند میپردازد. برادر بزرگتری که زندگی را برای او سخت و غیر قابل تحمل کرده است. گلههایی آشنا، درباره برادری که بودنش یک چیز است و نبودنش یک چیز دیگر. این اثر به دلیل تصاویر جذاب برای گروه سنی ب یعنی بالای شش سال کتاب مناسبی است.
یکی دیگر از آثار راه یافته به مرحله دوم کتاب سال، “تو یک جهانگری” است. کتابی به نویسندگی شهرزاد شهرجردی و تصویر گری غزل فتح الهی که کتاب طوطی آن را منتشر کرده است. این کتاب کودک به دو زبان هندی و اسپانیایی نیز ترجمه شده است. کتاب حس کنجکاوی خواننده را بر میانگیزد که بخواهد بداند قصههای شهرزاد قصهگو چه برای گفتن دارد. قصهای که یک ماجراجویی جذاب را برای بچه بالای شش سال به ارمغان میآورد. البته این کتاب جایزههای دیگری از جمله منتخب دوسالانه نمایشگاه cow نیز برده است.
داستان کتاب، پیرامون ماجراجویی خواهر و برادری است که میخواهند جهانگرد شوند. البته در ابتدا باید بدانند که چگونه این راه را شروع کنند؟ مثلا جهانگردان از راز و رمزهای سفر چه میدانند؟ یا جهانگردی را با چه وسیلههایی میتوانند شروع کنند؟ وسایلی که جمع میشوند، ساکهایی که بسته میشوند تا سفری طولانی و پر از هیجان شروع شود و مشکلاتی که باید پشت سرشان بگذارند.
کتاب دیگری که در این فهرست قرار میگیرد، “جنهای برج کبوترخانه” است. این کتاب در سال 1398 توسط منصور علیمردانی به تحریر درآمده است. منصور علیمردانی نویسنده، شاعر و پژوهشگر کرمانی بوده که دغدغهاش برای نوشتن این کتاب آشنایی نوجوان ایرانی با فرهنگ ایرانی است. همین تفکر او باعث شده که اثر او شایستگی قرار گرفتن در این لیست را داشته باشد. این کتاب توسط انتشارات جمعه به چاپ رسیده و یکی دیگر از برگزیدگان برای کتاب سال کودکان است.
رمان جنهای برج کبوترخانه درباره چهار پسر به نامهای مسعود خالی بند، عسکر لنگ دراز، نعیم و بهزاد است که هرکدام علاقهمند به کارهای متفاوتی هستند یکی مکانیکی، یکی عشق شهرت و سینما، دیگری علاقهمند به فوتبال و یکی دیگر دیوانه رمان است و همه آنها در شهر تاریخی که در دل کویر قرار دارد زندگی میکنند. همین تاریخی بودن شهرشان نیز باعث شروع ماجرای این چهار نفر در یک شهر زیر زمینی میشود.
“عکس یادگاری بگیریم” کتابی مناسب برای نوجوانان بالای پانزده سال است که توسط محمدرضا یوسفی نوشته شده است. کتاب عکس یادگاری بگیریم در سال 1398 به وسیله انتشارات کانون پرورش فکری به چاپ رسید و توانست با هفت هزار و پانصد نسخه به سومین چاپ خود دست پیدا کند. توجه نویسنده اثر به کودکانی است که نیاز به توجهی دو برابر دارند، کودکانی که هر کدام قصههای متفاوت خودشان را دارند.
داستان از زبان کسانی است که در این شرایط بودهاند و داستان عکس یادگاری بگیریم بر اساس ماجراهای واقعی نوجوانان نوشته شده است. قصههایی که از شرایط ویژه این بچهها نشات میگیرد، شرایطی که موجب شده تا آنها در کانون اصلاح تربیت در کنار یکدیگر قرار بگیرند. شرایطی که باعث باز شدن پای پلیس به داستانشان میشود و کودکانی که مورد بازجویی قرار میگیرند.
“طعم زرد سیب” رمانی به نویسندگی ناصر یوسفی است. ناصر یوسفی نویسنده این اثر دکتری آموزش و پرورش دارد و مشاور چند نهاد بین المللی از جمله یونیسف و یونسکو و….. بوده است. او آثار بسیاری دیگری نیز از جمله طعم سیب زرد، دختر نارنج و ترنج، نخودی، من سبز میشوم، قصههای گنجشکی را به چاپ رسانده است. طعم زرد سیب در سال 1397 توسط انتشارات پیدایش چاپ شده و این اثر نه تنها در لیست راه یافتگان به مرحله دوم کتاب سال قرار گرفته است بلکه به جشنواره رشد نیز راه پیدا کرده است.
داستان این کتاب درباره ی پسریست که گذشتهاش بر حال او سایه انداخته است. سایههای ترسناک که باعث شده هنوز هم زخم نداشتن پدر او را آزار بدهد و برای او اضطراب به ارمغان بیاورد. ترس از رها شدن توسط کس دیگری در زندگیاش باعث شده روان او بهم بریزد. حس ترسی که باعث شده سینا شخصیت اصلی کتاب نیازمند به کمک مشاور و روان درمانی داشته باشد. اما تنها کسی که میتواند به او کمک کند خود سیناست.
0 نظر ثبت شده