فرهنگسازی در کشور کره جنوبی سابقهای چندین و چند ساله دارد. چیزی که امروز در بافتهای رفتاری مردم با عنوان فرهنگ کره جنوبی به وجود آمده، نتیجه فرهنگسازی نسل گذشته است. اهمیت به دغدغههایی که باعث مشغولیت ذهنی قشری از جامعه میشود زیرمجموعه فرهنگسازی است. چرا که در نتیجه این دغدغهها، روان افراد دچار بیماریهای مختلفی میشود و جامعه بدون روان سالم پیش نمیرود. اهمیت قائل شدن در این زمینه را میتوان در اکثر زمینههای صنعت سرگرمی کره جنوبی اعم از برنامه سازی، سریال و موسیقی مشاهده کرد.
فرهنگسازی در سریالها آنقدر گسترده است که در این مقاله فقط به چند مورد اشاره خواهد شد:
فرهنگسازی برای پذیرش مادر مجرد در کره جنوبی از سالهای قبل شروع شده است. سال 2011 در سریال “متشکرم” ضمن پرداختن به نحوه درست رفتار با بیماران و بیماری ایدز، به نحوه برخورد صحیح با مادران مجرد نیز تاکید شد. این روند همچنان تا سریال “وقتی کاملیا شکوفا شد” در سال 2019 ادامه داشت. در هر دو سریال گونگ هیوجین به عنوان نقش اصلی زن حضور پیدا کرده است. امروزه نیز همچنان نویسندگان به این موضوع میپردازند. خواه در نقش اصلی و خواه در نقش فرعی.
یکی از مهم ترین دغدغه فیلمسازان برای فرهنگسازی، نحوه برخورد کارفرما و کارمندان است. تقریبا در اکثر سریالها و فیلمهای کرهای به رفتار روسای اداری، خصوصا در برخورد با کارمندان زن نقد وارد میشود. در سریالهای اخیر تاکید روی آن است که کارمندان به کسی اجازه چنین رفتاری را ندهند. از جمله این سریالها که به این فضا پرداخته است میتوان به سریالهای زیر اشاره کرد:
فرهنگ رفتار درست در فضای مجازی دغدغه اخیر سریالهای این روزها است. همانطور که در مقاله پیشین به آن اشاره شد مسئله فرهنگ کره جنوبی، یکی از دغدغههای جدی در سالهای اخیر کره جنوبی بوده است. چرا که تاثیرا جبران ناپذیری از خود به جای گذاشته است. به همین منظور سریالهایی از جمله “هتل دلونا” به این موضوع پرداختهاند.
از مهمترین جریانهای فرهنگسازی که در خیلی از سریالها و فیلمها در ژانرهای مختلف، از گذشته بدان تاکید میشود مسئله مقابله با کودک آزاری است. این موضوع بیشتر تاکید روی رفتار و سنتهای غلط خانوادهها در تربیت فرزندانشان دارد. از سریال محبوب “ارباب خورشید” در سال 2013 تا سریال “اشکالی ندارد روانی باشی“در سال 2020، این موضوع یکی از محورهای اصلی و یا فرعی سریالها بوده است.
شایعه یک سم در هر محیط محسوب میشودکه ممکن است خسارتها و پیامدهای زیادی در پی داشته باشد. در فیلم old boy نشان داده میشود که یک شایعه چگونه میتواند سالهای زندگی افراد را مختل کند. در سریالهایی نظیر مدرسه 2015 نیز به این موضوع بسیار پرداخته شده است.
حضور خوانندگان و ترانهسراهای دغدغهمند جریانهای فرهنگسازی را به دنیای موسیقی کره و کیپاپ رسانده است. گستردگی موضوعات فرهنگی در موسیقی نیز متنوع است که در ادامه فقط به چند مورد اشاره خواهد شد:
یکی از مهمترین موضوعاتی که کیپاپ در فرهنگسازی آن نقش بسازیی داشته است، ارزش واقع شدن برای من خویشتن است. از جمله افرادی که میتوان به نقش پررنگشان در این زمینه اشاره کرد پسران گروه محبوب و مشهور BTS است.
در ادامه بخشهای کوتاهی از ترجمه ترانه آهنگ “ LOVE MY SELF” از شوگا عضو BTS قرار گرفته است: “چیزی که سختتره دوست داشتن خودمه..حلقه ضخیم زندگیت هم بخشی از خودته..و تو همونی هستی که باید باشی..بیا خودمون رو ببخشیم..زندگی طولانی تر از اونیه که بخوایم به خودمون فرصت ندیم”
خواننده آیو در آهنگ bbi bbi به یکی از مهم ترین مسئلههای فرهنگ کره جنوبی یعنی حفظ حریم شخصی افراد میپردازد. او مستقل از طرفداران خود میخواهد تا از خط قرمزهای افراد عبور نکنند. آیو که تجربههای زیادی در این صنعت به دست آورده در این آهنگ بین زندگی شخصی خود وحرفه کاریاش خط واضحی را ترسیم میکند و از طرفدارن خود میخواهد به آن مرز احترام بگذارند. آهنگ bbi bbi که سال 2018 منتشر شد یکی از موفقترین آهنگها در آن سال به شمار میرود.
ترجمه چند خط از ترانه آهنگ bbi bbi : ” این روزها چه حرفایی پشت سرم هست؟..(چرا این مدل لباسها رو دوست داره؟)..(چرا هیچ حسی در نگاهش نیست؟)….کارت زرد! اگر از این خط بگذری از حد خودت گذشتی.. لطفا حواست به حد خودت باشه”
فرهنگسازی نه فقط در دنیای سریال و فیلمسازی، نه فقط در دنیای کیپاپ و موسیقی بلکه در دیگر زمینههای صنعت سرگرمی کره جنوبی از جمله برنامهسازیها نیز قابل مشاهده است.
یکی از دغدغههای خوبی که در برنامهها به آن پرداخته میشود شناخت آثار فاخر است. به عنوان مثال در برنامه ” new journey to the west ” و یا “سفر به غرب“، بازیها روی محور شناخت موسیقیهای فاخر، نقاشیهای مطرح جهانی و هنرمندان آنها شکل میگیرد. مخاطب در بازیهایی که مدام تکرار میشود این آثار را به ذهن میسپارد و اینگونه سواد هنرییاش ناخودآگاه افزایش پیدا میکند.
برنامه Knowing brothers و یا Ask me question یکی از برنامههای بسیار پرطرفدار دهه اخیر بوده است. در این برنامه هنرمندان اعم از بازیگران، خوانندگان، مجری ها و… حضور پیدا میکنند و درباره مسائلی که تا به حال از آن صحبت نکردهاند، به گفتگو میپردازند. در قسمتهای زیادی ضمن دغدغههای هنرمندان به فرهنگسازی در زمینههای مختلف اعم از درک زندگی پرفشار آیدلها پراخته میشود. این در حالی است که گاهی خود چنین برنامههایی بیشتر مورد هدف نظرات مخرب قرار میگیرند اما با این حال، شناخت شرایط سخت و پرفشار هنرمندان گاهی برای بعضی از مخاطبین تلنگر بزرگی است.
به طور کل فرهنگسازی اتفاقی یک شبه نیست. با این وجود با نگاهی به فعالیتهای مستمر کره جنوبی در سالهای پیشین، می توان به آینده فرهنگ کره جنوبی و صنعت سرگرمی کره جنوبی امیدوار بود.
خیلی کامل و جذاب
ممنون